HPV-rokote

HPV-rokote on varmin keino suojautua papilloomavirusten aiheuttamilta syövän esiasteilta ja syöviltä.

Rokote opettaa elimistöä torjumaan papilloomaviruksia. Rokote tehoaa parhaiten, kun sen saa nuorena, jolloin tartuntaa ei ole todennäköisesti vielä saatu. Nuorena elimistö myös synnyttää paremmin vasta-aineita.

Ajoissa saatu rokote suojaa tartunnalta. Jo saatua tartuntaa rokote ei paranna, mutta se voi silti suojata osalta myöhempiä tartuntoja.

HPV-rokote on ollut jo pitkään käytössä ja se on todettu turvalliseksi. Maailmanlaajuisesti on rokotettu lähes 100 miljoonaa nuorta. Suomessakin rokote on ollut mukana tyttöjen kansallisessa rokotusohjelmassa jo vuodesta 2013 asti.  

Rokote tarjotaan viidesluokkalaisille tytöille maksutta kouluterveydenhuollossa. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, joista toinen annetaan kuudennella luokalla.

Tyttöjen rokotuksilla estetään vuosittain noin 150 naisen ja noin 60 miehen sairastuminen syöpään. Tämän lisäksi rokotukset suojelevat tuhansia ihmisiä haitoilta, jotka liittyvät papilloomavirusten aiheuttamien solumuutosten seurantaan ja syövän esiasteiden hoitoihin.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että HPV-rokote tulee osaksi myös poikien rokotusohjelmaa. Näin pystytään estämään sekä naisten että miesten syöpiä vielä tehokkaammin.

Rokotteen hyödyt

  • Kymmenet tuhannet ihmiset välttyvät seurantaa vaativilta, papilloomavirusten aiheuttamilta solumuutoksilta
  • Tuhannet ihmiset välttyvät papilloomavirusten aiheuttamilta, kirurgisen poiston vaativilta syövän esiasteilta
  • Sadat naiset ja miehet välttyvät papilloomavirusten aiheuttamaan syöpään sairastumiselta ja sen seurauksena myös leikkauksilta sekä säde- ja sytostaattihoidoilta.
  • Nykyistä harvemmat kuolevat papilloomavirusten aiheuttamiin syöpiin.
  • Samalla valtava joukko ihmisiä säästyy papilloomavirustartunnan seurausten aiheuttamilta huolilta, peloilta, surulta ja arjen hankaluuksilta.

Mahdolliset haittavaikutukset

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös HPV-rokotteella voi olla haittavaikutuksia. Kaikki eivät niitä kuitenkaan saa.

Tyypillisimpiä ovat esimerkiksi pistoalueen kipu ja punoitus sekä päänsärky. Vakavammat haitat, kuten voimakkaat allergiset reaktiot, ovat hyvin harvinaisia.
Esite: Rokotteen mahdollisia, ohimeneviä haittoja

 Lisätietoa

Kun HPV-rokote on ajankohtainen, lisätietoja kannattaa kysyä kouluterveydenhoitajalta.

Luotettavaa lisätietoa löytyy myös THL:n verkkosivuilta
HPV- eli papilloomavirusrokote (THL:n Infektiotaudit ja rokotukset -sivusto)

Kirjallisuutta HPV-rokotuksista (THL Infektiotaudit ja rokotukset -sivusto)