Tartunta

Papilloomavirukset ovat yleisiä. Ilman rokotetta lähes kaikki saavat tartunnan jo nuoruudessa.

Virus tarttuu ihon ja limakalvon kautta, yleensä yhdynnässä. Tartunnan voi kuitenkin saada, vaikka varsinaista yhdyntää ei tapahtuisi, sillä virus tarttuu limakalvojen lisäksi myös sukuelimiä ympäröivältä iholta. Siksi edes kondomin käyttö ei täysin suojaa tartunnalta.

Tartunta – infektio – syövän esiaste – syöpä

Papilloomaviruksen aiheuttama infektio on useimmiten oireeton ja ohimenevä, mutta yhdellä kymmenestä ihmisestä se pitkittyy ja voi aiheuttaa syövän esiasteita. Näistä esiasteista osa etenee varsinaiseksi syöväksi.

Toisinaan syövän esiasteet ovat niin lieviä, että ne edellyttävät vain seurantaa. Seurantaan joutuminen voi kuitenkin olla ahdistavaa tai pelottavaa.

Vakavammat syövän esiasteiksi kehittyneet solumuutokset ja syövät poistetaan kirurgisesti. Näihin toimenpiteisiin liittyvät haitat ja riskit ovat erilaisia sen mukaan, mistä kehon osasta on kyse.

Esimerkiksi pään ja kaulan alueen leikkauksista voi aiheutua nielemiseen, puhumiseen ja ulkonäköön liittyviä haittoja. Kohdun ja kohdunkaulan alueen kirurgiset toimenpiteet puolestaan saattavat aiheuttaa lapsettomuuden tai ennenaikaisen synnytyksen.

Suurin syöpäriski liittyy kahteen papilloomavirukseen (virustyypit 16 ja 18). Siksi etenkin näitä viruksia vastaan suojaudutaan rokotteella. Rokote on kuitenkin saatava riittävän nuorena, jolloin tartunta ei ole vielä tapahtunut.

Tartuntatauti

Koska syöpää aiheuttavien papilloomavirusten infektiot ovat usein oireettomia, viruksen kantaja saattaa tietämättään levittää virusta muille, ja he taas seuraaville. Tästä syystä yhdenkin tartunnan estäminen suojelee monia – monilta erilaisilta haitoilta.

Ennen kuin HPV-rokote otettiin käyttöön, noin kahdeksan kymmenestä ihmisestä sai vakavalle taudille altistavan papilloomavirustartunnan jossain elämänsä vaiheessa.

 

Papilloomavirusten aiheuttamat syövät

Takaisin etusivulle