Syöpä

Papilloomavirukset aiheuttavat monia erilaisia syöpiä. 

 HPV-rokote suojaa monilta eri papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä.

Papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä on sekä naisilla että miehillä. Naisilla yleisin on kohdunkaulan syöpä ja miehillä nielurisan syöpä. Syöpä kehittyy, kun elimistöön päässyt virus alkaa aiheuttaa pahanlaatuisia solumuutoksia.

Osaa papilloomavirusten aiheuttamista syövän esiasteista ei ole mahdollista havaita ajoissa. Näitäkin syöpiä voidaan ehkäistä HPV-rokotteella.

Kohdunkaulan syöpä

Kohdunkaulan syöpä on yleisin kaikista papilloomaviruksen aiheuttamista syövistä. Tätä syöpää ei myöskään ole mahdollista saada ilman papilloomavirustartuntaa.

Syöpä saa alkunsa, kun kohdunkaulan limakalvon normaalit solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Syöpä kehittyy esiasteiden kautta. Syövän kehittyminen varhaisesta esiasteesta kestää keskimäärin 10–12 vuotta. Kohdunkaulan syöpä todetaankin tyypillisesti 30–44-vuotiailla naisilla.

Suomessa löydetään vuosittain noin 3 000 kohdunkaulan syövän vakavaa esiastetta, joista suuri osa poistetaan kirurgisesti. Hoitotoimenpiteet ovat tehokkaita, mutta kasvattavat ennenaikaisen synnytyksen riskiä tulevissa raskauksissa.

Lievempiä solumuutoksia todetaan vuosittain yli 34 000. Ne edellyttävät vain seurantaa, mutta toisinaan seuranta voi kestää vuosia. Se voi tuntua ahdistavalta tai pelottavalta.  

Kohdunkaulan syöpää on torjuttu jo vuosikymmeniä etsimällä esimerkiksi Papa-seulonnoilla syövän esiasteita ja poistamalla niitä. Tällä tavoin on pystytty estämään noin 700 syöpää vuosittain.

Yksittäisillä papa-kokeilla on löydetty kohdunkaulan syövistä kuitenkin vain joka toinen, ja löytämättä jääneet esiasteet ovat voineet edetä syöväksi.

Ennen HPV-rokotetta noin 170 naista sairastui vuosittain kohdunkaulan syöpään, ja heistä noin joka kolmas menehtyi sairauteen.

HPV-rokotteen ansiosta kohdunkaulan syöpään sairastuvat tulevaisuudessa enää hyvin harvat. Lisäksi entistä harvempi joutuu seurantaan ja hoitoihin esiasteiden takia.

Lue lisää kohdunkaulan syövästä ja Papa-seulonnoista (Syöpäjärjestöt)

Emättimen syöpä

Emättimen (vaginan) syöpä on harvinainen ja vakava sairaus. Ilman HPV-rokotetta siihen sairastuu keskimäärin 10–15 naista vuosittain. Tavallisin sairastumisikä on 50–60 vuotta ja kaksi kolmesta syöpään sairastuneesta kuolee.

Emättimen syöpä löytyy usein sattumalta gynekologisessa tutkimuksessa tai Papa-kokeen perusteella. Emättimen limakalvolla voi esiintyä solujen esiastemuutoksia samalla tavoin kuin kohdunkaulassa. Myös näiden syöpien synnyssä on papilloomaviruksella selkeä osuus.

Riippuen siitä, kuinka laajalle alueelle syöpä on ehtinyt levitä, hoito on leikkauksen, sädehoidon ja solunsalpaajien yhdistelmä. Jos muutos todetaan esiastevaiheessa, sen poisto laserilla tai kirurgisesti estää syövän kehittymisen. Lievistä esiasteista yli puolet paranee itsestään.

HPV-rokotteen ansiosta tulevaisuudessa nykyistä harvemmat naiset sairastuvat ja kuolevat emättimen syöpään. Samoin iso joukko naisia välttyy esiasteiden tutkimuksilta ja hoidoilta.

Ulkosynnyttimien syöpä

Ulkosynnyttimien syöpää voi esiintyä häpyhuulissa, klitoriksessa tai välilihan ihoalueella. Erilaisista ulkosynnyttimien syövistä noin 40 prosenttia on papilloomaviruksen aiheuttamia ja niitä todetaan Suomessa vuosittain noin 40. Valtaosa näistä yli 65-vuotiailla naisilla.

Hoitona on leikkaus, jonka jatkohoitona voi olla säde- tai solunsalpaajahoito.

HPV-rokotteen ansiosta tulevaisuudessa nykyistä harvemmat naiset sairastuvat ja kuolevat ulkosynnyttimien syöpään. Samoin iso joukko naisia välttyy esiasteiden tutkimuksilta ja hoidoilta.

Peräaukon syöpä

Peräaukon syöpä on maailmanlaajuisesti varsin harvinainen kasvain. Suomessa todettiin vuosina 2012–2016 yhteensä 253 tällaista syöpää, eli vuosittain keskimäärin 50. Neljä kymmenestä sairastuneesta oli miehiä ja kuusi kymmenestä naisia.

Peräaukkosyöpää hoidetaan sädehoidon ja sytostaattien yhdistelmällä. Tällä tavoin useimmat potilaat paranevat, mutta osalla sairaus uusiutuu. Yhdelle tai kahdelle kymmenestä ilmaantuu myöhemmin syövän etäpesäkkeitä muualle kehoon.

HPV-rokotteella pystytään estämään näitä syöpiä tehokkaasti, sillä papilloomavirusinfektio on tärkein peräaukon syöpää aiheuttava tekijä. Se voidaan osoittaa lähes kaikilla tähän syöpään sairastuneilla.

Peniksen syöpä

Penissyöpä todetaan vuosittain noin 30 miehellä. Neljällä kymmenestä syöpä johtuu papilloomaviruksesta. HPV-tartunnalla on kiistatta osoitettu olevan rooli penissyöpien synnyssä. Lisäksi syövän kehittymiseen vaikuttavat myös esimerkiksi esinahan ahtaus ja tupakkatuotteiden (tupakan tai nuuskan) käyttö.

Penissyövän hoito määräytyy kasvaimen leviämisen, syöpätyypin ja potilaan kokonaistilanteen mukaan. Mahdollisuuksien mukaan pyritään säästävään kirurgiaan.

HPV-rokotteella voidaan vähentää näihin syöpiin sairastuvien määrää maassamme sekä estää näin hankaliakin peniksen leikkauksia.

Pään ja kaulan alueen syövät

Pään ja kaulan alueen syövällä tarkoitetaan muualla kuin silmissä, aivoissa tai kilpirauhasessa olevaa pahanlaatuista kasvainta. Maailmanlaajuisesti se on kuudenneksi yleisin syöpätyyppi. Suomessa todetaan vuosittain keskimäärin 750 tällaista syöpää.

Pään ja kaulan alueen syövät ovat usein vähäoireisia varsin pitkään, ja siksi niitä on vaikea havaita ajoissa.  Yleensä ne todetaan yli 40-vuotiaana.

Pään ja kaulan alueen syövät ovat kokonaisuudessaan kaksi kertaa yleisempiä miehillä kuin naisilla, mutta luvut vaihtelevat syövän sijainnin mukaan.  

Papilloomavirustartunnan lisäksi muita riskitekijöitä ovat tupakointi ja runsas alkoholin käyttö.

Virusinfektioon liittyvät syövät todetaan nuoremmilla kuin tupakointiin tai alkoholiin liittyvät syövät.

Papilloomaviruksen merkitys riskitekijänä on keskeinen erityisesti nielurisojen ja kielen tyven syövissä. Nenä- ja alanielun syövistä papilloomavirukset aiheuttavat noin viidenneksen.

HPV-rokotteen ansiosta tulevaisuudessa nykyistä harvemmat sairastuvat ja kuolevat pään ja kaulan alueen syöpään. Samalla yhä useampi välttyy isoilta leikkauksilta sekä säde- ja sytostaattihoidoilta.

 

Lisätietoa

Tietoa syövän hoidosta (Syöpäjärjestöt)