Usein kysyttyä

Miksi pitää ottaa kaksi  tai  kolme rokoteannosta, eikö yksi riitä?

Yhdellä annoksella vasta herätellään elimistön puolustusjärjestelmää tunnistamaan ja torjumaan papilloomaviruksia. Toinen ja kolmas annos toimivat tehosteina ja luovat pitkäaikaista suojaa tartuntaa vastaan.

Miksi rokote annetaan niin nuorena?

On tärkeää ottaa rokote hyvissä ajoin ennen kuin on ehtinyt saada tartunnan. Lisäksi rokotteen teho on nuorempana parempi. Silloin rokote saa elimistön tuottamaan paremmin vasta-aineita papilloomaviruksia vastaan.

Millä tavoin papilloomavirus voi tarttua?

Syöpää aiheuttavat papilloomavirukset tarttuvat sukuelinten ihon ja limakalvon kautta. Yleisimmin virus tarttuu yhdynnässä, mutta se voi tarttua myös ilman varsinaista yhdyntää.

Suojaako kondomi papilloomavirustartunnalta?

Kondomi ei täysin suojaa papilloomavirustartunnalta, sillä virus tarttuu myös kondomin peittämättä jäävien ihoalueiden kautta. Kondomi estää arviolta seitsemän papilloomavirustartuntaa kymmenestä.

Mikä osuus papilloomaviruksilla on syöpien synnyssä?

Syöpä syntyy yleensä monen tekijän yhteisvaikutuksesta. Papilloomavirustenkin aiheuttamien syöpien synnyssä ja kehittymisessä on viruksen lisäksi oma vaikutuksensa muun muassa ihmisen perimällä ja elintavoilla. 

Lisäksi osa näistä syövistä on sellaisia, että niihin voi sairastua myös ilman papilloomavirustartuntaa. Esimerkiksi pään ja kaulan alueen syövistä 2–5 kymmenestä on papilloomaviruksen aiheuttama. Kielen tyven ja nielurisojen syövistä joka toinen. Kohdunkaulan syöpää edeltää käytännössä aina HPV-tartunta.

Suojaako HPV-rokote muilta taudeilta kuin syövältä?

Kansallisessa rokotusohjelmassa tarjottava HPV-rokote suojaa syövältä ja syövän esiasteilta. Apteekista reseptillä ostettava, hieman erilainen HPV-rokote suojaa myös kondyloomilta, jotka ovat sukuelinten syyliä.

Miten rokotteesta saa parhaan hyödyn?

Täyden hyödyn rokotteesta saa silloin, kun ei ole vielä saanut tartuntaa. Lisäksi rokotteen teho on parempi, kun sen saa nuorena. Silloin rokote synnyttää paremmin vasta-aineita papilloomaviruksia vastaan.

Onko rokotteesta hyötyä, jos on jo saanut tartunnan?

Jos tartunnan on jo saanut, rokote voi silti suojata osalta tulevista tartunnoista. Täyttä hyötyä rokotteesta ei enää saa.

Onko rokotteesta haittaa, jos on jo saanut tartunnan?

Rokotteen ottamisesta ei ole haittaa, vaikka olisi jo saanut tartunnan.

Voiko rokotteesta saada papilloomavirustartunnan?

Ei voi. Rokote ei sisällä kokonaisia viruksia.

Pitääkö naisen käydä edelleen säännöllisesti Papa-kokeessa, vaikka on saanut HPV-rokotteen?

Pitää. Rokote ei suojaa kaikilta papilloomavirustartunnoilta, eikä muilta seksitaudeilta.

Papa-kokeessa kohdunkaulan kanavasta ja emättimen pohjukasta otetaan irtosolunäyte, joka tutkitaan mikroskoopilla syövän esiasteiden havaitsemiseksi.

Myös viralliset Papa-seulonnat ovat edelleen tärkeitä. Niissä tarvitsee kuitenkin käydä nykyistä harvemmin. Seulontojen aikataulusta lähetetään tieto naisille, kun he ovat siinä iässä, jossa seulonnat alkavat.

Seulonta tarkoittaa tiettyihin ihmisiin (väestöryhmään) kohdistuvaa tutkimusta. Sillä pyritään löytämään oireettomat henkilöt, jotka sairastavat seulottavaa tautia tai joilla on suuri riski sairastua siihen. Seulonnan ansiosta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin pystytään vähentämään kuolleisuutta kyseiseen tautiin.

Miten syövän esiasteita hoidetaan?

Lieviä esiasteita seurataan. 

Vakavat syövän esiasteet pyritään aina poistamaan kirurgisesti.

Kohdunkaulan syövän esiasteet poistetaan yleisesti sähkösilmukalla (loop) tai jäädytyksellä (kryoterapia).