Sanasto

HPV

HPV on lyhenne sanoista Human Papilloma Virus. Suomeksi se tarkoittaa ihmisen papilloomavirusta.

Papilloomavirus

Papilloomaviruksia on monenlaisia. Korkein syöpäriski liittyy virustyyppeihin 16 ja 18. Siksi juuri näitä vastaan kehitetty rokote on mukana rokotusohjelmassa.

Solumuutos

Näillä verkkosivuilla solumuutoksilla tarkoitetaan papilloomavirusten soluissa aiheuttamia muutoksia, joiden vuoksi solujen toiminta muuttuu poikkeavaksi. Tämän seurauksena voi kehittyä syövän esiaste.

Esiaste

Näillä verkkosivuilla esiasteella tarkoitetaan ihmisen soluissa tapahtuvia pahanlaatuisia muutoksia (solumuutoksia), jotka voivat johtaa syöpään.

Syöpä

Ihmisen elimistö rakentuu soluista. Soluja syntyy ja kuolee koko ajan. Joskus solut saattavat kuitenkin alkaa lisääntyä epänormaalin nopeasti. Ihmiselle tulee tällöin kasvain, joka voi olla hyvänlaatuinen tai pahanlaatuinen. Pahanlaatuisista kasvaimista puhutaan syöpinä. Syöpä kehittyy vaiheittain. Ensin on vain pieniä solumuutoksia, myöhemmin muutoksia on niin paljon, että puhutaan syövän esiasteesta - ja lopulta syövästä.

Kansallinen rokotusohjelma

Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata suomalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Suomessa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus 12 eri tautia ja niiden jälkitauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Rokotusohjelmasta päättää sosiaali- ja terveysministeriö.

Limakalvo

Limakalvo on sukuelinten, virtsa- ja hengitysteiden sekä ruuansulatuskanavan sisäpintaa peittävä ja suojaava ohut solukerros.

Sukuelin

Ulkoisia sukuelimiä ovat muun muassa penis, kivekset sekä isot ja pienet häpyhuulet ja klitoris.

Sisäiset sukuelimet eivät näy ulospäin. Niitä ovat muun muassa siementiehyet ja eturauhanen sekä emätin, munasarjat, munajohtimet ja kohtu.

Ulkosynnyttimet

Ulkosynnyttimet ovat naisen sukuelimien kehon ulkopuolelle näkyvä osa. Ulkosynnyttimiin kuuluvat isot ja pienet häpyhuulet, emättimen ja virtsaputken aukko sekä klitoris.