USEIN KYSYTTYÄ

Miksi pitää ottaa kaksi rokoteannosta, eikö yksi riitä?

Yhdellä annoksella vasta herätellään elimistön puolustusjärjestelmää tunnistamaan ja torjumaan papilloomaviruksia. Toinen annos toimii tehosteena ja luo pitkäaikaista suojaa tartuntaa vastaan.

Miksi rokote annetaan vain tytöille?

Kohdunkaulan syöpä on yleisin kaikista papilloomaviruksen aiheuttamista syövistä, siksi aluksi on keskitytty torjumaan sitä. THL on nyt suosittanut, että HPV-rokote otettaisiin myös osaksi poikien rokotusohjelmaa. Suositus on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriön arvioitavaksi. Sosiaali- ja terveysministeriö päättää kansalliseen rokotusohjelmaan liitettävistä rokotteista.

Mitä papilloomavirusinfektio voi aiheuttaa pojille?

Kuten tytöille, papilloomavirukset aiheuttavat kondyloomia myös pojille. Pitkittyessään HPV- infektio voi aiheuttaa miehille peniksen, suun ja nielun sekä peräaukon syöpää.

Miksi rokotetta annetaan vain 11-12 -vuotiaille, miksei vanhemmille tytöille?

On tärkeää ottaa rokote iässä, jossa ei ole vielä ehtinyt saada papilloomavirustartuntaa. Siksi rokotetta tarjotaan vain kuudesluokkalaisille tytöille. Lisäksi rokotteen teho on nuorilla tytöillä parempaa.

Voiko papilloomaviruksen saada, vaikka ei olisi ollut varsinaisesti yhdynnässä?

Virus tarttuu sukuelinten ihon ja limakalvon kautta. Yleisimmin virus tarttuu yhdynnässä, mutta se voi tarttua myös ilman varsinaista yhdyntää.

Tarttuuko papilloomavirus suutelussa?

Papilloomavirus voi tarttua suutelussa, mutta todennäköistä se ei ole.

Ehkäiseekö kondomi papilloomavirustartuntaa?

Kondomi ei täysin suojaa papilloomavirustartunnalta, sillä virus tarttuu myös kondomin peittämättä jäävien ihoalueiden kautta. Kondomi estää arviolta seitsemän papilloomavirustartuntaa kymmenestä.

Voiko papilloomavirus tartuttua synnytyksessä vauvaan?

Kyllä voi. Yleensä virus häviää vauvoilta itsestään, eikä sitä juurikaan tavata heillä enää kahden ikävuoden jälkeen.

Voiko kohdunkaulansyövän syynä olla jokin muukin kuin papilloomavirus?

Kohdunkaulansyöpää ei synny ilman papilloomavirustartuntaa.

Saavatko jotkut ihmiset helpommin kohdunkaulan syövän kuin toiset?

Kohdunkaulan syövän riskiä lisäävät muun muassa tupakointi, vaihtuvat seksikumppanit ja klamydiainfektiot. Useat kumppanit lisäävät riskiä saada papilloomavirustartuntoja.

Suojaako rokote muilta seksissä tarttuvilta taudeilta?

Ei. Rokote antaa suojaa vain papilloomaviruksia vastaan.

Voiko ottaa rokotteen, vaikka ei olisikaan enää neitsyt?

Rokotteen voi ottaa, vaikka olisikin jo aloittanut sukupuolielämän. On mahdollista, ettei ole vielä ehtinyt saada papilloomavirustartuntaa, esimerkiksi tilanteessa, jolloin nuoret ovat toistensa ensimmäiset seksikumppanit. Tällöin rokotteesta saa täyden hyödyn.

Yleensä noin puolet nuorista saa tartunnan kolmen vuoden kuluessa seksin aloittamisesta. Jos tartunta on jo tullut, rokote voi suojata osalta tulevista tartunnoista. Täyttä hyötyä rokotteesta ei enää saa.

Onko rokotteesta haittaa, jos on jo saanut HPV-tartunnan?

Mitään haittaa ei ole siitä, että ottaa rokotteen, vaikka on jo ehtinyt saada tartunnan.

Onko rokotetta tutkittu tarpeeksi?

Ennen myyntiin tuloa rokotetta annettiin noin 16 000 nuorelle naiselle. Rokotettuja seurattiin neljän vuoden ajan vakavien haittojen varalta. Heidän vakavia oireitaan verrattiin niiden samanikäisten naisten vakaviin oireisiin, jotka eivät olleet saaneet Cervarix-rokotetta. Ryhmien välillä ei todettu eroja.

Maailmalla rokotetta on annettu kymmeniä miljoonia annoksia. Suomessa yli 100 000 tyttöä on saanut kolmen annoksen sarjan HPV-rokotetta vuoden 2014 loppuun mennessä. Vakavat haitat ovat olleet hyvin harvinaisia.

Voinko saada rokotteesta papilloomavirustartunnan?

Et voi. Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia, joten se ei voi aiheuttaa virustartuntaa.

Ehkäiseekö rokote kondyloomaa?

Kansallisessa rokotusohjelmassa tarjotaan Cervarix-rokotetta, joka ei anna suojaa kondyloomia vastaan. Apteekista voi reseptillä ostaa Gardasil-rokotteen, joka ehkäisee myös kondyloomia.

Miksi rokotusohjelmaan valittiin rokote, joka ei suojaa kondyloomilta?

HPV- rokote on alun perin haluttu ohjelmaan juuri siksi, että se ehkäisee vakavaa tautia, kohdunkaulan syöpää. Kansallisen rokotusohjelman rokotteet valitaan kilpailutuksen kautta. Kilpailun voitti Cervarix, jonka teho kohdunkaulan syöpää vastaan on jonkin verran parempi kuin Gardasilin.

Vaikuttaako rokote jotenkin naiseksi kehittymiseen?

Rokote ei vaikuta mitenkään hormonitoimintaan, kasvuun tai kehittymiseen.

Voiko rokote aiheuttaa lapsettomuutta?

Ei voi. Kohdunkaulan syöpä sen sijaan usein johtaa kohdun poistoon, minkä jälkeen lapsia ei enää voi saada.

Voiko HPV-rokotteesta saada narkolepsian?

Kertyneen kokemuksen valossa rokotteesta ei voi saada narkolepsiaa. Rokotetta on annettu miljoonia annoksia maissa, joissa on pystytty seuraamaan narkolepsian yleisyyttä. Narkolepsiaa ei ole havaittu rokotetuilla enempää kuin rokottamattomilla.

Voinko saada rokotteen myös muualta kuin koulusta?

Kouluterveydenhoitajasi kertoo, mistä saat rokotteen. Oma kotikuntasi on vastuussa siitä, miten rokottaminen järjestetään.

Pitääkö minun käydä HPV-testissä ennen rokotusta?

Ei pidä. HPV- testiä suositellaan vasta 35 ikävuodesta lähtien. Mitään haittaa ei ole siitä, että ottaa rokotteen, vaikka on jo saanut tartunnan.

Pitääkö minun käydä Papa-seulonnoissa, vaikka olen saanut HPV-rokotteen?

Pitää. Rokote ei suojaa kaikilta HPV-infektioilta, joten seulonnat ovat edelleen tärkeitä. Niissä tarvitsee kuitenkin käydä nykyistä harvemmin. Seulontojen aikataulusta saat ohjeet, kun olet iässä, jossa seulonnat alkavat.