HPV, HPV-infektio, papilloomavirus

HPV ELI
PAPILLOO­MAVIRUS

Papilloomaviruksia tunnetaan noin 100 erilaista tyyppiä. Näistä suurin osa on vaarattomia. Ne saattavat aiheuttaa esimerkiksi lapsille syyliä käsin ja jalkapohjin.

Noin 40 HPV-tyyppiä voi esiintyä sukupuolielinten alueella. Niistä vajaa puolet voi aiheuttaa sukuelinten syöpää. Yleisimmin syöpää aiheuttaa kaksi HPV-tyyppiä, ja juuri näitä torjutaan rokotuksilla.

Papilloomavirukset aiheuttavat myös sukuelimissä esiintyviä syylämäisiä muodostelmia, joita kutsutaan kondyloomiksi. Kondyloomat eivät etene syöväksi.

HPV-infektio on yleinen

HPV tarttuu ihon tai limakalvon kautta, yleensä yhdynnässä. HPV-infektio on hyvin yleinen: kahdeksan ihmistä kymmenestä saa sukuelinten HPV-infektion elinaikanaan. Joka kolmannella hiukan yli 20-vuotiaalla naisella on tälläkin hetkellä HPV-tartunta.

Valtaosa infektioista paranee itsestään vuoden kuluessa. Kahden vuoden kuluessa infektioista paranee yhdeksän kymmenestä. Osa infektioista kuitenkin pitkittyy ja voi johtaa kohdunkaulan syöpään.

HPV-infektiot ovat yleisiä myös pojilla. Tyttöjen rokottaminen vähentää poikienkin tartuntoja. Tulevaisuudessa myös pojat saatetaan ottaa mukaan rokotusohjelmaan

HPV-infektiota on vaikea välttää

Sukupuolielinten HPV-infektioita ei pysty täysin estämään kondomin käytölläkään, koska virus tarttuu myös sukuelimiä ympäröivältä iholta. Kondomi ei suojaa HPV-tartunnoilta yhtä hyvin kuin muilta seksissä tarttuvilta taudeilta. Kondomin arvioidaan estävän noin seitsemän kymmenestä tartunnasta. Hyvä hygienia ei estä HPV-infektiota. Rokote on paras keino suojautua tartunnalta.

Voiko HPV-infektiota hoitaa?

Oireettomille HPV-infektioille ei ole hoitoa. Sen sijaan syövän esiasteita voidaan hoitaa poistamalla ne. Jos kondyloomista on haittaa, niitä hoidetaan apteekista saatavilla reseptilääkkeillä. 

Lue lisää papilloomaviruksesta (Väestöliitto)

Kirjallisuutta HPV-rokotuksista (THL Rokottaminen-sivusto)